praktijk
informatie

De werkzaamheden uit mijn praktijk zijn voetreflex plus behandelingen.
Voetreflexologie bewijst al eeuwenlang zijn effectiviteit. In de voeten weerspiegelt zich het hele lichaam. Door het masseren van bepaalde reflexzones op de voeten wordt de doorbloeding, de energiedoorstroming en het zelf genezend mechanisme gestimuleerd. Dit leidt tot een betere gezondheid, vitaliteit en ontspanning van lichaam en geest.

Westerse voetreflexmassage
In het westen wordt voetreflexologie al ruim 150 jaar toegepast. Men behandelt in het westen enkel de voeten met een speciale duimtechniek. Het voordeel is dat men de zones zeer nauwkeurig kan behandelen. Het nadeel is dat de grote belasting die op het duimgewricht wordt gelegd, een overbelasting van het gewricht kan veroorzaken.

Chinese voetreflexmassage
De Chinezen werken met totaal andere massagetechnieken, die je bij ons kunt leren: ze gebruiken glijdende technieken, waarbij ze hun lichaamsbeweging gebruiken om druk uit te oefenen. Hun handen zijn hierbij volkomen ontspannen, er is geen overbelasting van welk gewricht dan ook. Bovendien masseren ze meer dan alleen de reflexzones op de voeten, ze masseren ook de meridiaan banen en acupunctuurpunten op de voeten, onderbenen en knieën.

VoetreflexPlus™, een combinatie van Westerse en Chinese voetreflexmassage
De combinatie van beide systemen biedt ongekend veel mogelijkheden en versterkt en versnelt de effecten van een behandeling. In de Voetreflex Plus™ opleiding ben ik vanaf de eerste lesdag in beide systemen opgeleid. Daarnaast heb ik oor-, been- en handreflexzonemassage geleerd en ben ik opgeleid in de wonderen van de energetische voetreflexmassages. Bovendien heb ik in het derde jaar van de opleiding me gespecialiseerd in de richting die bij mijn interesses heeft.

Hoog gevoelige kinderen. Als verpleegkundige werk ik bij zieke kinderen thuis en kom vaak kinderen met hoog gevoelige eigenschappen tegen.
Het basisprincipe van massages is het handmatig of met hulpmiddelen uitoefenen van druk op het lichaam. De uitgeoefende druk kan verschillen van een stevige druk tot een lichte aanraking. Dit is afhankelijk van het te bereiken weefsel of doel. Tijdens een massage kun je verschillende punten in het lichaam willen benaderen; spieren, huid, gewrichten, ledematen, maar ook interne organen, lymfe of zelfs energiebanen en meridianen.

Het doel van een massage: Over de hele wereld zijn verschillende massagesoorten en technieken ontwikkeld. Het doel van een massage kan puur fysiek zijn; bijvoorbeeld ter ontspanning van spieren, bij herstel na letsel of voor de behandeling van hoofdpijnklachten. Andere massages dienen een algemener fysiek doel: ter verhoging van weerstand of voor een betere bloedcirculatie. 

Spirituele massages zijn juist weer gericht op minder stoffelijke doeleinden en leggen de focus op emotionele of energetisch vlak, en een holistische massage legt de nadruk op de eenheid van lichamelijke en geestelijk welzijn. Massages worden ook ingezet als therapie bij angst of depressie en veelvuldig als behandeling tegen de gevolgen van stress. Ongeacht de aard of het doel van de massage worden tijdens het masseren positieve effecten bereikt op zowel fysiek als mentaal vlak. Een massage werkt bovenal en altijd ontspannend en wordt meestal als aangenaam ervaren, en daarmee bewerkstelligt massage zijn kracht; Lichaam en geest profileert van massage. Daar is in elke geval een aantal wetenschappelijke verklaringen voor.

De werking van de massage: Tijdens een massage worden bepaalde processen geactiveerd in het lichaam. Het zelf genezende vermogen van iemand wordt in werking gezet. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een massage de volgende effecten teweeg brengt:
Doorbloeding
Een fysieke massage brengt in eerste instantie warmte en druk. Spiermassa, pezen, huid en zelfs organen worden warm onder de voortdurende beweging of druk van een massage. Warmte maakt soepel, zelfs op het kleinste niveau, met alle positieve gevolgen van dien: pezen worden meer buigzaam, littekenweefsel weer zacht en de huid weer flexibel. Onder de uitgeoefende druk worden de zenuwen geprikkeld die opdracht geven tot vaatverwijding, ofwel betere doorbloeding. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en voedingstoffen en zuurstof worden beter aangevoerd. Massage bevordert ook de afvoer van vocht en bevordert de stofwisseling.

Hormonen en Neurotransmitters
Behalve doorbloeding spelen ook boodschapperstoffen een rol. Tijdens het masseren komen er stoffen vrij die een gunstig effect hebben op het geestelijk welbevinden. De aanmaak van serotoine wordt gestimuleerd en de pijnstillende endorfines nemen toe. Onder invloed van massage verminderd de afgifte van hormonen en stoffen die betrokken zijn bij stress. Bovendien zorgt een massage voor een verhoogde afgifte van hormonen die ontstekingen remmen en pijn dempen. Het deel van ons zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat ons lichaam in een status van rust en herstel komt : het parasympatische zenuwstelsel speelt in deze processen een belangrijke rol. Bij de massage of alleen al bij aanraking van de huid wordt dit stelsel gestimuleerd, waardoor de ontspanning, maar ook tegelijkertijd de alertheid toeneemt.


Ik werk volgens de 5 natuurgerichte principes: Dat betekend dat ik de cliënten op holistische wijze benader. Ik doorloop de stappen van deze 5 principes alvorens ik een diagnose en behandelmethode gebruik. Ik ga ervan uit dat energie de basis voor het functioneren van menselijk lichaam.

De 5 natuurgerichte principes zijn: energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche.

1. ENERGIE
Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Verstoring of blokkering van deze energie of energiestromen geeft ontregeling van lichamelijke en geestelijke functies. Belangrijk is om negatieve energie, verstoringen en blokkades te verwijderen en positieve energie toe te voegen. Zodat de balans in het lichaam kan herstellen.

2. PRIKKELOVERDRACHT
Tussen lichaam en geest is er steeds uitwisseling van signalen, prikkels. Een goede prikkeloverdracht is nodig om lichaam en geest in balans te houden.

3. DRAINAGE
Dagelijks hebben we te maken met gifstoffen voor lichaam en geest. Deze gifstoffen of afvalstoffen moeten regelmatig afgevoerd worden om blokkades te voorkomen.

4. VOEDING
Voor goed functioneren en groei is gezonde voeding nodig. Dit geldt voor voeding in fysieke vorm, maar ook voor voeding in geestelijke vorm.

5. PSYCHE
Emoties en gedragspatronen hebben grote invloed op onze gezondheid. Het is belangrijk om inzicht te hebben of te krijgen in het ziek-zijn en ziek-worden en de invloed die je hier zelf op hebt.

De volgende behandelmethodes worden gebruikt in samenhang met de 5 natuurgerichte principes
1. ENERGIE
• aura massage, polariteitsmassage, metamorfosemassage,
• chakra massage, zonnevlechtmassage, energetische handmassage
• drukpunt-, oor-, voetreflexzone- massage
• (lichaams)oefeningen
• MIR methode

2. PRIKKELOVERDRACHT
• drukpunt-, oor-, voetreflexzone- massage
• (lichaams)oefeningen
• MIR methode

3. DRAINAGE
• voetreflexzone- massage
• MIR methode

4. VOEDING
• voedingsadviezen
• gesprekken

5. PSYCHE
• gesprekken
• oefeningen en tips
• affirmaties