voetreflexologie

Voetreflex therapie Westers

Voetreflex Westers gaat er van uit dat op de voeten zones liggen, die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen in het lichaam. Het lichaam wordt als het ware weerspiegeld op de voeten. Via zenuwbanen en energiebanen (meridianen) is er een verbinding met de organen en deze eindigen in de voet, hand en oor. Door massage van de reflexzones wordt de doorbloeding, lymfe- en energiedoorstroming gestimuleerd. Hierdoor vind er een reactie plaats in het lichaam wat correspondeert met deze reflexzone.
Wanneer iemand uit balans is door bijvoorbeeld lichamelijke klachten, zijn er vaak blokkades in de meridianen. Door voetreflex therapie kunnen deze blokkades worden opgeruimd en kan de vrije stroom van Qi (energie) weer op gang gebracht worden. Zo kunnen lichamelijke en geestelijke klachten worden verholpen. Maar het werkt zeker ook ondersteunend en preventief.


Voetreflex therapie Chinees

Voetreflex Chinees gaat uit van een holistische filosofie waarin lichaam, geest en emotie een eenheid vormen. De massage technieken van de Chinese voetreflex zijn anders. De Chinezen maken ook gebruik van de specifieke werking van acupunctuurpunten en meridiaan banen op de voeten en de benen. Door de onderbenen en de knieën mee te masseren komt er een goede doorstroming op gang. De voetreflex behandeling is hierdoor effectiever en de kans is groot dat je de klachten veel sneller vermindert of verhelpt.

De ‘Plus’ in VoetreflexPlus staat voor:

De plus is de aanvulling die ik toepas op de Westerse Reflexzone therapie met de Oosterse massagetechnieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Naast het masseren van de reflexzones en drukpunten op de voet ( Westers), óok het masseren van de drukpunten op de energiebanen van de voeten en onderbenen (Traditionele Chinese Geneeskunde).

Alles om ons heen bestaat uit energie.
Wij bestaan uit energie. Gezond zijn betekent (bio) energetisch in balans zijn, met een goed functionerend immuunsysteem. Hiervoor is het nodig dat de meridianen (de energiebanen in het lichaam) vrij zijn van blokkades.
Alle cellen in het lichaam hebben een elektro-magnetische veld en een eigen trillingsfrequentie. Het lichaam bestaat niet alleen uit organen en weefsels, maar ook uit (tegenwoordig aanwijsbare!) energetische componenten.

Met voetreflexplus kun je je energie organiseren!
Eigenlijk heel bijzonder dat je zoveel voor je gezondheid kunt doen. Door liggend op je rug of meer zittend, je met speciale massagetechnieken je voeten en onderbenen heerlijk te laten masseren.

• Voor jong en oud, gezond en minder gezond
• Kinderen (bedplassen, onrust, hoofdpijn, angsten)
• Pubers (adhd, depressiviteit, stress)
• Hooggevoeligheid
• Dames met menstruatie klachten
• Tijdens zwangerschap en na bevalling
• Vrouwen in de overgang
• Bij herstel van een operatie of ziekteperiode
• Bij chronische klachten
• Bij oververmoeidheid, slaapproblemen, stress
• Ter ondersteuning bij een reinigingskuur
• Voor mensen met vage klachten waarbij geen oorzaak te vinden is terwijl er wel klachten zijn
• Voor mensen met psychische klachten zoals stress, slaapstoornissen, depressie, onevenwichtigheid, angsten en fobieën, relatieproblemen, rouwverwerking
• Voor mensen met lichamelijke klachten zoals hoofdpijnen, klachten m.b.t. huid, ademhalingsstelsel, bloedsomloop, spijsverteringssysteem, urinewegen, slachtorganen, klieren, zenuwstelsel, spieren, gewrichten, wervelkolom

Voetreflex is in te zetten bij heel veel klachten
denk bijvoorbeeld aan:

• Hoofdpijn
• Huidklachten
• Vermoeidheid
• Hooikoorts
• Slapeloosheid
• Hormoonklachten
• Spijsverteringsklachten
• Zwangerschap
• Burn-out
• Ondersteunend bij kanker
• Disbalans (ADHD, ADD, Dyslectie, Autisme)

Bij zwaardere klachten kunnen we proberen de klachten, pijn of bijwerkingen van medicatie te verminderen. Soms kunnen we medicatie verminderen. Aanpassing in medicatie zal altijd in overleg gaan met de arts!

• Bij een trombosebeen of als je open wonden hebt aan voeten of onderbenen (massage zal niet op prijs gesteld worden)
• Als je echt grote plekken met schimmel aan voeten of onderbenen hebt (massage zal niet op prijs gesteld worden)
• Als je hoge koorts hebt (het immuunsysteem is dan al heel hard aan het werk)
• Bij nierfalen (afvalstoffen kunnen dan niet voldoende worden afgevoerd)
• De eerste 3 maanden van een zwangerschap als je op een niet natuurlijke manier zwanger bent geworden
(denk bv aan IVF) **
• Als je net een prothese, pacemaker of spiraaltje in je lichaam geplaatst hebt gekregen **

** VoetreflexPlus massage zet het immuunsysteem van het lichaam extra aan de gang. Niet handig als het lichaam extra afweer gaat geven op een niet natuurlijk ingebracht element in het lichaam wat je dan júist graag geaccepteerd wilt hebben in je lichaam.

NB Het is belangrijk altijd te vertellen als je zwanger bent daar we dan de eerste maanden bepaalde punten niet zullen behandelen!

Door een voetreflexmassage worden alle organen die uitscheiden gestimuleerd. Afvalstoffen zullen extra uitgescheiden worden. De eerste reacties die (tijdelijk) op kunnen treden zijn: Meer plassen en/of plas die anders ruikt, ander ontlastingspatroon, meer transpireren en/of sterker ruikende transpiratie of adem. Belangrijk dus om extra water te drinken na een massage en dit proces te ondersteunen!

Het kan ook zijn dat er sprake is van een zogenaamde begin-verergering wanneer je voor bepaalde klachten behandeld wordt, voordat verbetering optreedt. Oude klachten kunnen (tijdelijk) opnieuw naar voren komen. Maar zullen daarna juist afnemen en meer in balans komen.

Daarnaast kan het zijn dat je emotioneler bent dan gewoonlijk. Veel voorkomende reacties zijn ook dat je je opgelucht voelt, meer energie hebt en beter slaapt. Soms kan je je juist ook extra vermoeid voelen doordat je even meer stilstaat bij hoe jouw lichaam aanvoelt en waar het behoefte aan heeft.

Tenslotte kun je je bewust worden van bepaalde gevoelens

of gedachten waardoor het makkelijker wordt om veranderingen in je leefwijze aan te brengen.

En dan is daar ineens de diagnose: kanker.
Naast de lichamelijke consequenties, het zware behandeltraject dat wacht, zijn er de vele gevoelens en emoties die jouw leven en dat van je directe omgeving op zijn kop zetten als je deze diagnose krijgt. VoetreflexPlus therapie™ helpt tijdens het hele behandeltraject emoties en bijwerkingen beter leefbaar te houden.

Rust , ontspanning en verlichting van bijwerkingen
Wanneer je behandelingen ondergaat tegen kanker kun je erg vermoeid zijn, je lusteloos, maar misschien ook angstig en je soms depressief voelen. De aanraking, aandacht en de rustige veilige sfeer tijdens de massage zorgen voor een ontspannend effect.
Een VoetreflexPlus™ therapeut kan zowel voor, tijdens, als na de reguliere behandeling in het ziekenhuis masseren. Na de diagnose en voordat je aan je behandelingen in het ziekenhuis begint zorgt VoetreflexPlus™ therapie voor rust. Tijdens de massages biedt Voetreflexologie verlichting van bijwerkingen. Nadat de reguliere behandelingen zijn afgerond helpt een voetreflex massage het lichaam bij het herstel.

 

De massage zorgt voor een betere bloedcirculatie zodat medicatie gemakkelijker in het bloed wordt opgenomen. Reflexologie wordt ook ingezet om het ontgiftingsproces te stimuleren en niet-werkzame delen van de medicatie en door chemo of bestraling beschadigde cellen sneller af te voeren. Minstens zo belangrijk is het positieve effect van VoetreflexPlus™ therapie op pijn en bijwerkingen.

Naast de fysieke effecten is er het ontspannende en vitaliserende effect: deze zorgt voor meer balans op emotioneel vlak en ruimte voor acceptatie waardoor het omgaan met angst en verdriet beter gaat.
Kortom, VoetreflexPlus™ ondersteunt een reguliere medische behandeling en zorgt bovendien voor een betere levenskwaliteit in een moeilijke periode en een gevoel van welbevinden dat ook na de behandeling aanhoudt.

In 2014 heeft in het Amphia ziekenhuis te Breda een onderzoek plaatsgevonden in opdracht van Total Health, waarbij VoetreflexPlus therapeuten massages hebben gegeven aan borstkankerpatiënten. Conclusie van dit onderzoek is dat VoetreflexPlus™ therapie een positief effect heeft op de kwaliteit van leven. Bijwerkingen van de reguliere behandelingen verminderden ten opzichte van patiënten die niet werden gemasseerd door VoetreflexPlus™ therapeuten. De gegevens van dit onderzoek zijn hier te lezen. https://www.totalhealth.eu/customers/totalhealth.ziltsysteem.nl/documents/Kennispunt/wetenschappelijk/20140831%20Verslag%20pilot%20tbv%20Amphia.pdf

Behandeling door een reflexzonetherapeut is een goede aanvulling, maar vervangt NOOIT de behandelend oncoloog of medisch specialist.

Neem gerust vrijblijvend ‘contact’ op als je informatie wenst of als  je wilt weten of Voetreflex kan helpen bij jouw klachten.